Tisdag 18.00 - 19.00
Torsdag 21.00 - 22.00 (repris)
Frekvens 95,3 MHz
Stockholm

Radio Shalom är den judiska rösten i Stockholm. Två gånger i veckan sänder vi nyheter, reportage och musik med judisk anknytning. Vi har nu funnits i drygt två år och har börjat bli en vana för många. Tyngdpunkten ligger på aktuella judiska ämnen. Vi informerar och debatterar om judarnas situation i Sverige och internationellt. Vi tar även upp judisk kultur med film-, bok- och teaterrecensioner samt judisk musik.
Radiomediet är snabbt och effektivt. Vi når en stor publik och fungerar som ett bra komplement till andra media som tidningar och television.
Radio Shalom har tagit upp aktuella ämnen som fredsprocessen i Mellanöstern, skändningar av judiska begravningsplatser och utvisningen av asylsökande ryska judar från Sverige. Vi har bland andra intervjuat statsminister Ingvar Carlsson, Israels premiärminister Shimon Peres, invandrarminister Birgitt Friggebo, socialminister Bengt Westerberg, PLO-ledaren Yassir Arafat, Israels vice utrikesminister Yossi Beilin, Dramatens chef Lars Löfgren och före detta ordförande i Stockholms Judiska Församling Salomo Berlinger. Vi rapporterade redan tisdagen efter mordet på Yitzak Rabin om reaktioner i Israel och i Sverige. Vi har debatterat judendoms- och hebreiskundervisning i Hillelskolan, Bergman-affären i Uppsala samt olika antisemitiska tendenser och uttalanden. Vi belyser regelbundet det judiska organisationslivet i Sverige. Och mycket mer.
Judarna är, och har alltid varit, en speciellt utsatt måltavla för olika rasistiska grupper. Mycket av den tilltagande invandrarfientligheten i samhället grundar sig på okunskap. Ett av våra främsta mål är därför att motverka rasism, judehat och fördomar. Det gör Radio Shalom genom att bland annat sprida information om dagens judar och deras situation i såväl Sverige som i världen och genom att berätta om judendomens historia och innebörd.
Vi vill vara seriösa och aktuella men är samtidigt en tempofylld station med ett variationsrikt innehåll. Vi fångar upp och intresserar judiska och icke-judiska lyssnare för judiska och sionistiska frågor och väcker debatt kring judiska ämnen.
Radio Shalom har egna korrespondenter i såväl Tel Aviv som i New York.
Ungdomar med starkt intresse för det judiska arbetar ideellt vid sidan av den anställde redaktören för Radio Shalom. Genom arbetet med stationen får ungdomarna möjlighet att lära sig mer om radiomediet. Dessutom ökar vi deras intresse för journalistik i allmänhet och bevakningen av judiska frågor i synnerhet.
Äldre, handikappade, upptagna barnfamiljer som inte alltid har en möjlighet att själv närvara vid olika judiska händelser hålls à jour via Radio Shalom. Vi intervjuar, recenserar och sammanfattar det som skett.
Radiomediet är ett billigt sätt att nå ut till en bred publik. Till en relativt låg kostnad når vi lyssnarna med ett nytt program samt en reprissändning per vecka.
Målet är att bli den kvalitativt bästa närradiostationen i Stockholm.
Därför satsar vi på bra och genomarbetade reportage, intressanta studiosamtal i kombination med judisk musik. Vi har entusiastiska medarbetare, en professionell programledare och en hög teknisk nivå - alla lika viktiga ingredienser för att nå det höga kvalitetsmålet. För att höja nivån ytterligare utvärderas programmen regelbundet av erfarna journalister i en referensgrupp.

Tisdag 18.00 - 19.00
Torsdag 21.00 - 22.00 (repris)
Frekvens 95,3 MHz
Stockholm


Radio Shalom · Box 7427 · 103 91 Stockholm · 08-611 79 79


Länkar

Kol Israel - Livelyssning på nyheterIsrael ministry of foreign affairs
Judaism and Jewish resourcesJerusalem Post
The ultimate Jewish/Israel links launcerThe Jersualem reportHatikva-projektet
Denna sida har setts gånger sedan 96-01-27
konstruerad av Matti Z 96-01-22